Geniální cuketová směs na topinky
Ingredience: 2 větší cukety (zhruba 1,5 kg nahrubo nastrouhané směsi), 300 g rajčatového protlaku, 4 velké cibule (nakrájené na drobno), 6–8 stroužků česneku (oloupaných a nakrájených na plátky), olivový olej, sůl, pepř, cukr, balzamikový ocet, sojová omáčka, drcené chilli.
1. Na oleji zpěnime česnek a cibuli do sklovat. Pak přidáme nastrohanou cuketa a opékáme za stálého obracení. Cuketa "sedne" a pustí vodu, kzerou je třeba nechat přiměřeně odpařit.
2. Následně vmícháme rajčatový protlak a dobře promícháme, aby se směs hezky zabarvila. Přidáme (přiměřeně) sůl, cukr, pepř, ocet, sojovou omáčku a chilli a zamícháme. Směs ochutnejte, neměla by být moc slaná, protože část vody se ještě vypaří a chuť se následně dost zvýrazní. Dochutit lze i posléze.
3. Směs přendáme do pekáčku a necháme péct v troubě na 170°C asi 1 a 1/2 hodiny. Směs kontrolujeme, občas ji promícháme vařečkou, aby se nepřipalovala a voda se rovnoměrně vypařovala.
4. Když směs zhoustne na potřebnou konzistenci (lze mazat na topinky - prostě to určíte dle svého instinktu :-), vyndáme ji z trouby a plníme do čistě vyvařených horkých skleniček, zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme do chladna či do lednice.
Žádné komentáře:
Okomentovat