středa 6. srpna 2014

S cuketou na topinky...

Léto bez cuket ze zahrádky by už asi nebylo tím pravým létem! Když zaprší, rostou a rostou jak houby po dešti a člověk tak trochu neví, co s nimi podniknout dřív... Ohledně jejich využití v kuchyni jsem vyzkoušela už ledacos - od falešného leča, přes masovo-zeleninové směsi a cukeťákové bramboráky až po různé buchty. Vloni jsem ale objevila tenhle skvělý recept na cuketovou toastovou pomazánku a musím zcela jednoznačně prohlásit, že je to jedno z nejlepších zužitkování cuket, jakého lze dosáhnout. Výsledkem je totiž skvělá směs, kterou ošidíte i milovníky těch masových, zároveň vám její zásoby v chladničce mohou vydržet třeba do zimy. Mohou, ale většinou nevydrží... :-) Dobrá je jen tak namazaná na nasucho opečený chleba, ať už bílý, tmavý či celozrný... Dle vaší chuti můžete také krajíc obložit různou čerstvou zeleninou, strouhaným sýrem, případně kyselou okurkou... Tady se fantazii a chutím meze zkrátka nekladou...

Geniální cuketová směs na topinky
Ingredience: 2 větší cukety (zhruba 1,5 kg nahrubo nastrouhané směsi), 300 g rajčatového protlaku, 4 velké cibule (nakrájené na drobno), 6–8 stroužků česneku (oloupaných a nakrájených na plátky), olivový olej, sůl, pepř, cukr, balzamikový ocet, sojová omáčka, drcené chilli.
1. Na oleji zpěnime česnek a cibuli do sklovat. Pak přidáme nastrohanou cuketa a opékáme za stálého obracení. Cuketa "sedne" a pustí vodu, kzerou je třeba nechat přiměřeně odpařit.
2. Následně vmícháme rajčatový protlak a dobře promícháme, aby se směs hezky zabarvila. Přidáme (přiměřeně) sůl, cukr, pepř, ocet, sojovou omáčku a chilli a zamícháme. Směs ochutnejte, neměla by být moc slaná, protože část vody se ještě vypaří a chuť se následně dost zvýrazní. Dochutit lze i posléze.
3. Směs přendáme do pekáčku a necháme péct v troubě na 170°C asi 1 a 1/2 hodiny. Směs kontrolujeme, občas ji promícháme vařečkou, aby se nepřipalovala a voda se rovnoměrně vypařovala.
4. Když směs zhoustne na potřebnou konzistenci (lze mazat na topinky - prostě to určíte dle svého instinktu :-), vyndáme ji z trouby a plníme do čistě vyvařených horkých skleniček, zavíčkujeme, necháme vychladnout a uložíme  do chladna či do lednice.



Žádné komentáře:

Okomentovat