sobota 5. srpna 2017

Lilky plněné a zapečené, chutí středomořskou provoněné

Musím se přiznat, že lilek - neboli baklažán, patližán či patlažán - u mě v kuchyni do dneška nenašel to pravé místo. Připravovala jsem ho prozatím jen jednou a přišlo mi strašně legrační, jak ta velká věc zmenšila svůj obsah. Setkala jsem se s ním pak většinou v létě, když se tetelil mezi grilovanou zeleninou, za kterou bývá ale mylně považován, protože se kupodivu jedná o ovoce. Pravděpodobně pochází z Indie nebo Číny a do Evropy byl dovezen Araby někdy ve 13. století. Staří Řekové lilku přezdívali jablko bláznů – věřili totiž, že jeho přílišná konzumace může člověka připravit o rozum. No, málokterá zelenina vypadá tak nejedle a syrový lilek navíc k jídlu doopravdy není – obsahuje jedovatý solanin. Nicméně v rámci jeho konzumace převažují hlavně pozitiva: výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi, brání lámavosti drobných krevních kapilár a má i antioxidační účinky.
A tak když jsem včera v obchodě narazila na hezký kousek, navíc v akci, řekla jsem si, že by každý měl dostat svou druhou šanci. Vybrala jsem ten nejkrásnější a těšila se, že si k sobě najdeme vztah. Zdá se, že to bylo setkání velmi šťastné.

Lilky plněné kuskusem a zeleninou
Ingredience (2 porce): 1 středně velký lilek, menší cibule, 2 stroužky česneku, 80 g kuskusu, 80 g uzeného tofu, 1 větší rajče + 100 g rajčat sekaných, hrst černých oliv, parmazán, olivový olej,zelená petrželka,  pepř, sůl.

1. Lilek omyjeme, podélně jej rozkrojíme a vydlabeme tak, aby zůstala asi centimetrová vrstva pod slupkou. Nasolíme a necháme chvíli vypotit tak, aby pustil přebytečnou vodu. Pak lilek otřeme, posolíme, popepříme, potřeme olivovým olejem a v troubě předpečeme v pekáčku asi 10 minut.
2. Dužninu lilku pokrájíme, oddělíme semínka.
3. Klasickým způsobem připravíme kuskus: osolíme jej a opepříme, přidáme olej nebo máslo, zalijeme patřičným množstvím vody a necháme odstát. 
4. Na olivovém oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibulku, po chvíli přidáme plátky česneku. Na směsi orestujeme na proužky pokrájené tofu, přidáme dužninu z lilku. Osolíme, opepříme, můžeme přidat např. i grilovací koření. Když vše získá barvu, přidáme drcená rajčata a promícháme, aby se směs spojila. Následně přidáme kuskus, černé olivy, pokrájené rajče a zelenou petrželku. Krátce provaříme a odstavíme. Do směsi posléze dodáme nahrubo nastrouhaný parmazán. Promícháme, ochutnáme a případně dochutíme.
5. Z trouby vytáhneme předpřipravené lilky, které plníme směsí a povrch posypeme také parmazánem. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
6. Podáváme se zeleninou.
7. Když vám zbude náplň, můžete ji sníst jen tak. Sama chutná také skvěle. Nebo jí třeba naplnit papriky.

Žádné komentáře:

Okomentovat