úterý 10. října 2017

Dýňové kari s cizrnou aneb S hokaido do Indie

Dnes jsem podnikla takový malý kari výlet do Indie. S dýní hokaido... Ta je krásně oranžová, takže v pošmourných podzimních dnech nadchne hlavně vizuálně a stoprocentně vás dobije energií mizejícího léta. Má navíc velmi tuhou konzistenci, takže je skvělá na jemné dušení. Prostě změkne tak akorát na skus. A protože miluji jídla z jednoho hrnce, protože mám malý dřez a to nádobí mě fakt pořád mýt nebaví, rozhodla jsem se pro krásně barevné, nutričně vyvážené indické kari. Jeho další součástí je cizrna, která dotvoří jeho konzistenci. Nicméně, lze ji oželet. Ale to nesmíte z druhé půlky dýně udělat ještě skvělou polévku...

Dýňové kari s cizrnou 
Ingredience (4 porce): ½ dýně hokaido, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 250 ml zeleninového vývaru, ½ konzervy drcených rajčat, konzerva kokosového mléka, konzerva cizrny (vařené), 3 lžíce žluté kari pasty nebo indické směsi kari koření, 3 stonky citronové trávy, zázvor, limetková šťáva, hrst petrželky nebo koriandru (ten ne každý musí), olej, chilli, pepř, sůl 

1. Rozehřejte olej, osmažte na něm cibuli s česnekem a až zesklovatí přidejte kari pastu (či koření),  citronovou trávu a zázvor. Restujte za stálého míchání asi 2–3 minuty.
2. Přimíchejte dýni nakrájenou na střední kostky. Nezbavujte ji slupky. Nechte ji obalit směsí a potom přilijte vývar, kokosové mléko, drcená rajčata a osolte a opepřete. Přiveďte k varu, přisypte cizrnu a duste asi 10 minut, aby dýně změkla.
3. Ochuťte šťávou z jedné limety, přidejte dle chuti chilli.
4. Podávejte s rýží basmati a těsně před servírováním ozdobte nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat