pátek 20. října 2017

Cuketovo-sýrové placičky aneb Loučení s létem

V lednici zůstal poslední letošní cuketa ze zahrádky, tak jsem se rozhodla, že se s tím letošním létem rozloučím důstojně - tedy odlehčenou variací na bramboráky, které pro mne vždycky znamenaly nástup podzimu. A aby v tom cuketa nezůstala sama a nebylo jí na talíři smutno, skamarádila jsem ji ještě s bramborem a sýrem. Chuť těchto placiček je příjemně konstantní a z talíře mizí jedna radost. Celkem osvěžující dojem pak přinese i přeliv z kysané smetany.

Cuketovo-sýrové placičky
Ingredience (4 porce): 1 větší cuketa, 2 střední brambory, 50-100 g Eidamu, 3 lžíce polenty, 1 vejce, 4 stroužky česneku (či dle vašich chutí), čerstvá i sušená majoránka, pepř a sůl. Na přeliv: kelímek kysané smetany, nadrobno nasekaná petrželka, sůl, pepř, lžička olivového oleje.

1. Cuketu oloupeme, vydlabeme a nastrouháme najemno. Poté necháme na sítu pustit vodu a vyždímáme ji.
2.Směs smícháme s nastrouhanými brambory, nastrouhaným sýrem, jedním vejcem, polentou, nadrceným česnekem, majoránkou, pepřem a solí.
3. Smažíme stejně velké placičky na pánvi, případně pečeme v troubě na pečícím papíře zhruba 40 minut.
4. Podáváme s přelivem z kysané smetany, kterou promícháme s lžící nadrobno nasekané petrželky, pepřem, solí a lžičkou olivového oleje.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat