pátek 4. srpna 2017

Jogurtová bublanina s nektarínkami

Jsou teď všude. Sladké a osvěžující. Sestry broskve... Ano, řeč je o nektarínkách. Byly vyšlechtěny z broskví a oproti svým příbuzným jsou hladké, lesklé a nemají chloupky. Pocházejí z Číny a pokud jsou dobře vyzrálé, patří k velmi zdravému ovoci. Obsahují velké množství vitamínu C (jedna nektarinka pokryje téměř denní potřebu tohoto vitamínu u dospělého člověka) a vitamínu A, rovněž pak i mnoho vápníku, sodíku, draslíku, fosforu a uhlíku. Zmíněný vitamín C navíc pomáhá tělu vstřebávat důležité železo a podporuje imunitní systém. Nektarinky mají také dobré čisticí vlastnosti – obsažená vláknina zlepšuje peristaltiku střev, čímž předchází riziku vzniku rakoviny tlustého střeva.
Nektarinky se mohou zpracovávat podobně jako broskve. Hodí se k zavařování, k přípravě letních salátů, sorbetů a zmrzlin. A taky osvěžujících koláčů. Tady je jeden z nich.

Jogurtová bublanina s nektarínkami
Ingredience:  2 vejce, šálek (malý) cukru, 1 vanilkový cukr, šálek oleje, 2 šálky polohrubé mouky, 1 šálky jogurtu, 1/2 prášku do pečiva, vlašské ořechy na posypání, a především na měsíčky nakrájené nektarínky. Hrubá mouka na vysypání formy.

1. V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilkou do pěny. Vmícháme olej a následně i jogurt.
2. Do hmoty lehce zašleháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Směs vlijeme do vysypané formy, poklademe na měsíčky pokrájenými nektarínkami a posypeme posekanými vlašskými ořechy.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 min.
4. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Přidat popisek

Žádné komentáře:

Okomentovat