čtvrtek 11. prosince 2014

Zahřívací polévka z červené čočky


K uvaření červené čočky stačí jen pár minut. A to je přesně to, co člověk, který se v kuchyni nechce zdržovat příliš dlouho, potřebuje. Červená čočka je narozdíl od své „sestry“ čočky hnědé navíc výborně stravitelná. Je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitaminu B6. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a je dobrou prevencí zácpy. Prostě jedna velká radost :-)
Já jsem si oblíbila skvělou rozehřívací polévku inspirovanou Indií. Nechybí v ní spousta další zeleniny, ale hlavně ji provoní exotické východní koření... Tahle polévka vás určitě zahřeje. A potěší i ty, co si před Vánoci hlídají figuru... Je totiž nízkokalorická :-)

Polévka z červené čočky s chutí Indie
Ingredience: 150 g červené čočky, 1 střední cibule, 100 g řapíkatého celeru, 50 g mrkve pokrájené na proužky, 30 g rajčatového protlaku, 2 střední rajčata, 1 litr zeleninového vývaru, máslo, lžíčka kari, čerstvý zázvor, trocha skořice, 2 stroužky česneku, chilli paprička, sůl, pepř. Čerstvý koriandr nebo zelená perželka na ozdobu.

1. Cibuli nechte na másle zesklovatět. Přidejte česnek, zázvor, kari a skořici a krátce orestujte.
2. Přidejte propláchnutou čočku a krátce orestujte. Potom přidejte pokrájenou mrkev a na drobné kostičky pokrájená rajčata a postup opakujte.
3. Vmíchejte rajčatový protlak, krátce zasmažte a následně zalijte vývarem a dobře promíchejte.Osolte a opepřete.
4. Zhruba po pěti minutách vaření do směsi  přidejte na kostičky pokrájený řapíkatý celer, povařte ještě zhruba 3-5 minut a podávejte ozdovené koriandrem nebo zelenou petrželkou.
5. Ideální je nechat polévku odstát. Chutě se ideálně rozleží a polévka uděl radost i druhý den...

3 komentáře: