středa 18. března 2015

Sladký pozdrav jaru: chlebíček s kandovaným ovocem a ořechy


Probuzena z dlouhého zimního spánku, kdy ležel můj blog ladem, se vracím po dlouhé lenivé pauze zpět... Venku bují jaro, vypadá to dost nadějně... Sluníčko přebíjí jarní únavu a tak i já jsem se rozhodla vyslat do virtuálního světa takový malý sladký pozdrav - chlebíček s kandovaným ovocem a ořechy. Je mj. také krásně barevný (díky kandovanému ovoci), křupavý (díky větším kouskům vlašských ořechů), voňavý (díky vanilce a kůře z citrusů)  a tak trochu opilý (rumem)... Tak snad vám ještě víc rozzáří nejen dnešní krásně sluneční den...

Chlebíček s kandovaným ovocem a ořechy
Ingredience: 100 g másla, 100 g cukru, 3 vejce, vanilka, pomerančová a citronová kůra, 4 lžíce rumu, prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, trocha mléka, 150 g kandovaného ovoce (takového toho hýřícího barvami), 150 g vlašských ořechů (nasekaných nahrubo).
1. Nejprve si rozpustíme máslo a necháme ho zchladnout.
2. Mezitím v míse ušleháme cukr s vejci a vanilkou do pěny, přidáme nastrohanou kůru z půlky dobře očištěného citronu a pomerenče.
3. Do pěny velmi dobře vmícháme zchladlé rozpuštěné máslo a přidáme čtyři lžíce rumu, kandované ovoce a nahrubo nasekané ořech.
4. Nakonec zapracujeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a dobře promícháme. Pokud by hmota byla příliš tuhá, můžeme přidat trochuvlažného mléka. Těsto by nemělo být příliš husté, ani příliš řídke, zkrátka tak akorát.
5. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předm vyhřáté troubě (180 stupňů Celsia) asi 25-30 minut (stav kontrolujeme vpichem špejle)
6. Upečené pocukrujeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat