úterý 31. března 2015

Koláč v kokosové závěji


V kalendáři je sice ještě březen, ale venku už řádí ryze aprílové počasí. Dokonce dnes i sněžilo, což si asi už nikdo po minulém protepleném jarním týdnu ani nepředstavoval. Možná zasněžilo proto, že jsem upekla veselý jarní  kokosový koláč, který je zalitý čokoládovým krémem a zasypaný kokosovou závějí. Ne nepodobnou té, která se objevila dnes před domem na trávníku :-)  Že by nějaká podvědomá tajemná souvislost? Ale ne, to jsou jen a jen rozmary počasí… Tenhle koláč by se také dal nazvat koláčem skorovelikonočním, protože je na řezu krásně žlutý, skoro jako narcisky, petrklíče nebo žloutky vajíček domácích slepiček… Upečete-li jej ve větším předstihu před Velikonocemi, koledníci jej určitě neochutnají… Jde totiž na dračku… Jeho pozitivem je ale snadnost a rychlost přípravy. Na své si přijdou milovníci kokosu (ke kterým se já tedy rozhodně počítám). Jeho typická vůně krásně provoní váš jarní byt. Takže: s chutí do toho, tahle sladká dobrota vás určitě jarně povzbudí…


Kokosový jarní koláč
Ingredience: 3 vejce, 1,5 hrnku cukru moučky, vanilka, 2 hrnky strouhaného kokosu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek rozpuštěného másla, 1 kelímek bílého jogurtu, prášek do pečiva. Krém: 100 g másla, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce rumu + kokos na posypání.
1. V míse ušleháme vejce s moučkovým cukrem a vanilkou do pěny. Postupně přimícháme rozpuštěné vychladlé máslo a kelímek jogurtu tak, aby vznikla kompaktní hmota.
2. Postupně přidáváme kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hmota by měla být vláčná.
3. Vlijeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia asi 25-35 minut.
4. Mezitím si připravíme krém. Čokoládu na vaření rozpustíme v kastrůlku na páre a necháme zchladnout. V mixéru vyšleháme žloutek s cukrem a rumem a postupně přidáváme změklé máslo. Nakonec do hmoty zapracujeme i rozpuštěnou čokoládu.
5. Koláč necháme po upečení vychladnout a jeho povrch pomažeme krémem, který zasypeme závějí kokosu. Hmota díky čokoládě krásně přiměřeně ztuhne, což je docela praktické.
Dobrou chuť!


1 komentář: