pondělí 14. října 2013

Nebojte se květáku!

Francouzi mu říkají quiche [čti kiš], já zůstanu u pojmenování slaný koláč. Svůj původ má v Lotrinsku, oblasti hraničící s Německem, a tak můžeme na tuhle skvělou pochoutku narazit také pod názvem lotrinský koláč. Francouzi to neradi přiznávají, ale říká se, že vznikl ve skutečnosti v německé kuchyni – samotný název quiche prý pochází z označení „Kuchen“, což je německy „koláč“.
Údajně prý první quiche lorraine upekl jeden pekař v Nancy v 16. století. Původně se slané koláče pekly z obyčejného chlebového těsta a teprve později se na základ začalo používat koláčové křehké těsto. Hlavní surovinou na náplň je uzená slanina, další specialita této oblasti. Při tradiční přípravě se plechová forma o průměru 18 centimetrů vyloží těstem a na těsto se potom upraví náplň, jež se připravuje ze směsi smetany a vajec, do které se vmíchají kostičky slaniny. Když si koláč získal oblibu po celé Francii, začal se k jeho přípravě používat také nastrouhaný sýr, který v původních recepturách není uváděn.
Ve 20. století se quiche rozšířil do Velké Británie a později do USA (zde se používá označení pie) a s tím samozřejmě expandovala i variabilita náplní. Slaný koláč se smetanovou náplní může být doplněn téměř vším, co vám vytane na mysli – zeleninou, masem, houbami, rybami a hlavně sýry. Vyplatí se volit chuťově výrazné suroviny, jež dodají každému kulatému krasavci jedinečný šmrnc.
Já jsem zvolila květák, který mi zbyl z recept minulého :-) Ten jsem doplnila sýrem gouda, vejci a smetanou. A nesměly chybět samozřejmě bylinky a koření - v tomto případě chuť výrazně podpořil  mletý muškátový květ s nasekanou zelenou petrželkou.
Příprava koláče není vlastně ani moc složitá, navíc se dá konzumovat jak teplý, tak za studena. A řekla bych, že to úplně nejlepší. Pak ideálně poslouží jako studený oběd/svačina (záleží na množství), případně jím můžete okouzlit své přátele třeba na pikniku.

Květákový koláč
Ingredience (na kulatou formu průměru 28 cm): Na těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl. Náplň: 150 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 150 g sýru Gouda (případně jiný sýr výraznější chuti - v případě parmezánu postačí množství 50-75 gramů), 1 menší květák (předem uvařený a rozebraný na malé růžičky), muškátový květ, sůl, pepř, zelená petrželka (nadrobno nasekaná).
1. Nejprve si zpracujeme těsto: mouku prosijem, osolíme a zpracujeme s máslem změklým při pokojové teplotě a vejcem v hladké těsto. Těsto zakryjeme potravinovou fólií a necháme alespoň jednu hodinu v lednici odpočívat (ideálně přes noc).
2. Na vále vyválíme z těsta podle tvaru a velikosti formy plát, cca 4 mm silný a vyložíme jím pečlivě kulatou formu (tlakem prstů tak, aby přilnulo k vroubkům formy).Těsto propícháme vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.
3. Pak formu vložte do vyhřáté trouby a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.
4. Těsto vyndejte, vyložte jej růžičkami květáku a zalijte směsí připravenou ze smetany, rozšlehaných vajec, nastrouhaného sýra, 1/2 lžičky muškátového květu, soli, pepře a nasekané petrželky. Ještě před pečením lze ozdobit rajčaty.
5. Pečte 35–40 minut, až náplň zpevní, začne zlátnout a trochu nabude. Před vyjmutím z formy nechte quiche lehce vychladnout.
6. Podávejte teplé i studené.

2 komentáře:

  1. Květáku se vůbec nebojím:D a tohle navíc vypadá tak strašně dobře, že si to musím udělat:))

    OdpovědětVymazat