úterý 8. října 2013

Babiččin skvělý narozeninový jablečný dort

Tak jsem tak přemýšlela, co podniknout s tou spoustou jablíček, co jsem s začátkem podzimu dostala od dobrých známých a vzpomněla jsem si na náš oblíbený rodinný recept - jablečný dort. Dělal se většinou u příležitosti mých a bratrových narozenin, tedy v lednu, a to z domácích zimních jablek, která pomaloučku dozrávala ve sklepě a s počátkem nového roku byla v té nejlepší formě připravena splnit svůj každoroční úkol. Já osobně jsem tenhle dort milovala. Vzdáleně připomínal sachr, byl ale díky jablíčkům daleko vláčnější a nikoho dobrovolně "nedusil". Nechyběly v něm křupavé ořechy a nahořklé kakao, uprostřed byl protřený domácí zavařeninou, na povrchu pomazaný čerstvě "utlučenou" šlehačkou a ozdobený jahodami zavařenými v rumu. Prostě pohádka dětství, kterou nám přestali vyprávět, když babička umřela... Párkrát jsem pak později tenhle náš domácí recept vyzkoušela. Už ne z těch domácích jablek, protože i jabloň zestárla, ale i z těch darovaných, se kterými taky chutná skvěle. Úplně nějlepší na tomhle dortu kromě jiného je, že je jeho příprava suprově jednoduchá a rozhodně ne zdlouhavá. Dort pak také není nezbytně nutné konzumovat se sladkou šlehačkou, ale lze využít smetanu kysanou, kterou lze lehce zaprášit moučkovým cukrem a poslouží stejně dobře, ba dokonce dodá dortíku jistou svěžest.
Takže, tady je jedna vzpomínka na babičku...

Babiččin jablkový dort
Ingredience: 2 vejce, 15 dkg cukru (může být půl na půl cukr bílý a cukr hnědý), 1 vanilkový cukr, 15 dkg polohrubé mouky, 2-3 polévkové lžíce kakaa, 30 dkg nahrubo nastrouhaných jablek, 50-100 g nahrubo nasekaných ořechů (vlašské, lískové, případně mandle), 5 lžic oleje, 1 prášek do pečiva.
Na ozdobu: marmeláda (ideálně meruňková nebo rybízová), 1 ušlehaná šlehačka, jahody (čerstvé nebo komptované).
1. Vejce rozmícháme s cukrem a vanlkovým cukrem do pěny.
2. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo, stejně tak nasekáme ořechy. Obě ingredience smícháme s vyšlehanou cukrovo-vaječnou pěnou.
3. Do vláčné hmoty přidáme 2-3 lžíce kakaa, 5 lžic oleje, polohrubou mouku, prášek do pečiva a důkladně promícháme.
4. Vymažeme dortovou formu, do které kmotu vlijeme a pečeme při 175 stupních Celsia asi 25-30 minut. Těsto pro jistotu zkusíme klasickým vpichem špejle či špízové jehly.
5. Po  vychladnutí dort rozpůlíme na dvě části a namažeme marmeládou. Povrch zdobíme šlehačkou a jahodami, případně můžeme šlehačkou (či kysanou smetanou) zdobit i jednotlivé porce.

3 komentáře: