neděle 13. října 2013

Má veget(ariánská) neděle

V neděli si ráda přispím a tak - pokud nemám předpřipravenou nějakou tu dobrotu od soboty - obvykle volím nějaké méně namáhavé a časově nenáročné jídlo. A když se na mě včera v obchode usmál krásný květák, bylo rozhodnuto... Neděle a taky pondělí a možná i úterý bude radostně bezmasé! Třetina karfiólu padne na nedělní květákové kari a zbytek pak na květákový koláč se sýrem.
Květákové (respektive květákovo-zeleninové) kari jsem si oblíbila. Východní koření zbaví květák jeho typické chuti, dodá mu netradiční barvu a potěší. Takže: zde je recept :-)

Květákové kari
Ingredience: 1/3 vetšího květáku (rozebraného na menší růžičky), 3 střední brambory, 3 střední rajčata, 150 g zelených fazolek, cibule, česnek, olej, římský kmín (1 lžíce), zázvor mletý (1 lžička), 1/4 chilli papričky, kurkuma (1 lžíce), sůl, pepř, zeleá petrželka (hrst), zeleninový vývar, 12% smetana
1. Na rozpáleném oleji zpěníme najemno pokrájenou cibulku, do které přisypeme lžíci římského kmínu a asi tři minuty restujeme. Pak přidáme 2 nasekané stroužky česneku, zázvor, pokrájenou chilli papričku a ještě chvíli restujeme.
2. Očištěný a na jednotlivé růžicky rozebraný květák, na menší kostičky pokrájené brambory a zelené fazolky promícháme s kořením, osolíme, opepříme, zasypeme lžící kurkumy a restujeme.
3. Po chvíli přidáme pokrájená rajčata,  podlijeme vodou, případně zeleninovým vývarem, a dusíme, dokud není vše měkké, voda se neodpaří a směs se přirozeně nezahustí.
4. Před koncem vaření můžeme přiměřeně zjemnit 12% sladkou smetanou a dochutit hrstí posekané zelené petrželky.
5.  Podáváme jen tak, případně s indickým chlebem čápátí.

Žádné komentáře:

Okomentovat