pátek 7. prosince 2012

Vyvíjíme a zavíjíme...

Masové závitky jsem si celkem oblíbila! Jejich příprava je zábavná, i když někdy se může změnit v malé peklíčko :-) To když se vám všechny potřebné ingredience nedaří prakticky zavinout a některá z nich výrazně přebývá. V opačném případě ale může vzniknout velká pochoutka, jejíž vizuální nádhera vinikne zejména na samotném řezu. Je potřeba také velmi decentně sladit ingredience, jejichž individuální chutě se v případě závitků jemně prolínají. Experimentování je dovoleno, ale doporučuji: všeho s mírou! Tady je jedna celkem rychlá varianta :-)

Vepřové závitky se slaninou a švestkami, protknutné snítkou rozmarýnu a zalité omáčkou z červeného vína, smetany a brusinek
Ingredience (pro 4 osoby): 4 kotlety bez kosti, 4 plátky slaniny (lze použít i tyrolskou šunku neboli Schinkenspeck), 8-12 sušených švestek, snítky čerstvého rozmarýnu, pepř, sůl, olej
Na omáčku: 2 dcl červeného vína, 2 dcl smetany, 4 lžíce brusinkového kompotu, pepř, sůl
1. Maso rozklepeme na tenčí plátky, z obou stran osolíme a opepříme (použijeme-li tyrolskou šunku, není potřeba solit tolik, neboť je sama o sobě dost slaná). Maso z jedné strany pokryjeme slaninou, vložíme sem 2-3 sušené švestky, snítku rozmarýnu a zavineme. Lze svázat provázkem, či uchytit párátky, případně spojit snítkou koření. Pokud máme dostatek slaniny, můžeme jí závitek zdobně zavinout ještě po vnější straně.
2. V pánvi rozehřejem olej a na něm zprudka opečeme závitky, aby získaly po všech stranách zlatavou barvu (zhruba 4-7 min.).
3. Závitky podlijeme červeným vínem a necháme krátce vypařit. Pak maso vyjmeme na talířek a do výpeku vmícháme brusinky, lístky rozmarýnu a promícháme. Následně zjemníme smetanou, za stálého míchání osolíme a opepříme.
4. Do připravené omáčky vložíme závitky a krátce produsíme (nevaříme).
5. Podáváme s dušenou rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat