sobota 8. prosince 2012

Vzpomínka na léto


Tak se mi tak nějak zachtělo zavzpomínat si na léto! Ne že bych zimu neměla ráda, to naopak... Ale venku z modré oblohy kouká sluníčko a kdyby člověk obrátil teploměr vzhůru nohama, tak by to tam možná i jako v létě mohlo chvíli vypadat :-) Vzpomněla jsem si na tenhle jednoduchý, rychlý a skvělý salát, vlastně jeden z mých nejoblíbenějších... Ta závěj z kysané smetany a poprašek jemně nastrouhaného parmazánu mi v létě vždycky připomene tak trochu zimu a salát je tak v teple příjemným osvěžením. Teď mě naopak příjemně rozehřívá, protože si vždycky vybavím ty dny, kdy mi salátek hezky křupal mezi zuby (jako teď sníh pod nohama) a kdy se teplem pěkně prolnuly všechny ty obyčejné ingedience, které se dokázaly spojit ve velmi příjemnou, voňavou chuť... No, je to vlastně takový salát celoroční, téměř náladový... Kouzelně vykouzlí náladu... A ještě jednu vynikající výhodu má: teď před Vánoci může být zase fajn odlehčením před nevyhnutelnými svátkovými poživačnými orgiemi. Takže, s chutí do něj...

Zeleninový salát s kuřecím masem
Ingredience (pro 4 osoby): 2 baby saláty (nebo půlka ledového salátu), 12 koktejlovýcg rajčat (případně 6 středních rajčátek), 1 střední okurka, 250 g kuřecích prsou, olivový olej, sůl, pepř, kelímek kysané smetany, 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
1. Salát rozdějíme na jednotlivé listy, natrháme na menší kousky, propláchneme vodou, kterou scedíme. Vložíme do misky. Přidáme pokrájená rajčata a okurku.
2. Maso očistíme, osušíme, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, kdo má rád výraznější chuť, může posypat grilovacím kořením. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a maso v něm restujeme několik minut tak, aby bylo dozlatova opečené.
3. Maso vložíme do mísy se zeleninou a lehce promícháme. Prokápneme dvěma lžícemí olivového oleje.
4. Zalijeme kelímkem nízkotučné kysané smetany a posypeme najemno nastrouhaným parmazánem a před podáváním promícháme. V létě lze vychladit, v zimě tento krok můžeme přeskočit.
5. Podáváme s láskou...


Žádné komentáře:

Okomentovat