pondělí 17. července 2017

Rychlé karbanátky z červené čočky aneb V létě lehce a výživně...

Tahle dobrota vypadá celkem náročně, ale její příprava je snadná a kupodivu i rychlá. A nemusí se jí bát ani začátečník. Výhodou červené čočky totiž je, že je uvařená raz dva. Určitou nevýhodou, že změní svou původní krásně oranžovou barvu a jemně vybledne. A také tak nějak rychleji transformuje svou konzistenci. Oproti ostatním druhům čočky, které při vaření vyžadují mnohem více času, se poměrně záhy změní v kašovitější hmotu. Ale proč toho nevyužít, že? Pro konzistenci karbanátků je to celkem ideální. Barva se vylepší přidáním zelených bylinek a nastrouhané mrkve a vznikne pokrm, který určitě ocení nejen vegetariáni. A ještě jedno pozitivum: je to recept velmi levný... A lehce letní, protože lze ideálně podávat s kupou nakrájené zeleniny, lehkým jogurtovým dresinkem a lehce opečenou tortillou...

Karbanátky z červené čočky
Ingredience:  150 g červené čočky, 2 střední mrkve, 1 vejce, 2 stroužky česneku, půl cibule, pepř, sůl, chilli, čerstvé bylinky (saturejka, majoránka, petrželka - lze nahradit sušenými, ale už to není ono), hladká mouka, olivový olej.
Dresink:  menší jogurt, jemně pokrájená cibulka, stroužek česneku, pepř, sůl, lžička olivového oleje, petrželka.

Propranou čočku zalijeme osolenou vodou a vaříme pár minut do změknutí. Mezitím si připravíme potřebné ingredience: na jemno nakrájíme cibuli, česnek, nastrouháme očištěné mrkve a v misce promícháme s jedním vejcem. Přidáme scezenou uvařenou čočku, důkladně promícháme a přidáme sůl, pepř, chilli a posekané zelené bylinky. Čím víc, tím lépe. Pokud by byla hmota řídká, lze jemně zahustit moukou. Pak už jen tvoříme menší placičky, které smažíme na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Podáváme s dresinkem: jogurt vymícháme dohladka s olivovým olejem, přidáme sůl, pepř, na jemno pokrájenou cibulku, česnek a zelenou petrželku. Podáváme s čerstvou zeleninou a na pánvi prohřátou tortillou.

Žádné komentáře:

Okomentovat