pátek 17. října 2014

Vzpomínka na Itálii: gnocchi se "sušenou" omáčkou

Mám ráda italskou kuchyni. Je tak krásně voňavá a vlastně i velmi jednoduchá. Oblíbila jsem si také italské noky, správně vlastně ňoki, protože gnocchi... Dalo by se říct, že jde vlastně o takové italské halušky, ale jejich chuť doplňují většinou typické italské omáčky... Ta naše bude jen z toho nejitalštějšího , co Itálie stvořila - tedy ze sušené šunky a sušených rajčat... Recept je to překvapivě rychlý a určitě oceníte i především tu skvelou chuť :-) A taky si na talíři trochu prodloužíme léto, protože - jak se zdá - dneska už  podzim asi opravdicky začal...


Gnocchi se sušenou šunkou a sušenými rajčaty
Ingredience: Gnocchi: 900 g brambor (moučné, typ C) uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných, špetka soli, 1 žloutek, 275 g hladké mouky (hladkou mouku možno kombinovat s hrubou krupicí nebo hrubou moukou). Omáčka: 1 střední cibule, dva stroužky česneku, 1 feferonka, 100 g sušené šunky, 130 g sušenýc rajčat, 100-150 ml bílého vína, 250 ml smetany ke šlehání, 50-100 g nastrouhaného parmezánu, hrst nadrobno nasekané petrželky.
Gnocchi 
1. Brambory uvaříme ve slupce, ještě za tepla oloupeme a nastrouháme na válu (případně protlačíme lisem na brambory). Doprostřed vyklepneme vejce, osolíme a postupně přisypáváme prosátou mouku. 
2. Vytvoříme těsto, ne moc husté, jen tak, aby se nelepilo. Z těsta uděláme válečky 
o průměru asi 3cm a nakrájíme na noky dlouhé 3-4 cm. Ty vaříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. 
3. Noky scedíme a necháme okapat.
Omáčka
1. Na hlubší pánvi rozpustímě dvě lžíce másla a na něm osmažíme do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli a dva pokrájené stroužky česneku. Chceme-li mít omáčku ostřejší, orestujeme i nadrobno nakrájenou feferonku.
2. Poté přidáme na plátky nakrájenou sušenou šunku a okapaná a pokrájená sušená rajčata. Společně krátce restujeme. Pak přilijeme 100-150 ml bílého vína, které necháme vyvařit.
3. Směs pak zalijeme 250 ml smetany ke šlehání a průběžně mícháme. Po chvíli do houstnoucí omáčky přidáme 50-100 g najemno nastrouhaného parmezánu a na úplný konec nadrobno posekanou zelenou petrželku.
4. Pozor: omáčku není třeba solit, protože jak šunka, tak rajčata, ale i parmezán jsou samy o sobě poměrně dost slané.
Nakonec vše smícháme tak, aby noky byly omáčkou zcela obaleny a servírujeme.

1 komentář:

  1. Moc pěkné :-) Pokud máte ráda italskou kuchyni, tak bych vás ráda pozvala na můj blog s domácími italskými recepty:

    www.ilove-italy.cz

    Budu se na vás těšit!

    OdpovědětVymazat