sobota 25. října 2014

Dýňová polévka s vůní muškátu

Dýňová sezóna vrcholí, což se projevuje mj. i tím, že se obchodníci připravují na Halloween - takovou zábavnou komerční anglosaskou variantu svátku všech zemřelých... Obchody zaplavují dýně - ty vypěstované na záhoncích, i ty umělé... Nu, já osobně dám přednost té naší klasické a k podzimu patřící zádumčivé dušičkové oslavě... Ale proti gustu... :-) A dýni, tu raději proměním ve skvělou, jednoduchou a voňavou polévku! Nejlepší je z dýně hokaido, kterou jsem dostala od kamarádky. Za příznivou cenou ji můžete koupit i běžně v obchodech, doporučuji. Je zdravá a v kuchyni najde širové uplatnění. Více oní najdete např. zde :-)

Dýňová polévka s vůní muškátu
Ingredience: 1 střední dýně hokaidó, 1 střední cibule, 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový květ, olivový olej, máslo. Na dochucení: kysaná smetana, petrželka, slunečnicové semínko.
1. Dýni očistíme, rozčtvrtíme, vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. Vložíme ji do pekáčku, zakapeme olivovým olejem a dáme do trouby na 10-15 minut péct do změknutí.
3. Pak si v hrnci na másle zpěníme cibulku, do které přidáme změklé kostky dýně a krátce orestujeme (lze vynechat předcházející krok 2, pak dýni o to déle vaříme).
4. Pak vše zalijeme vývarem a za občasného míchání vaříme asi 10 minut.
5. Nakonec vše rozmixujeme v mixéru/mixérem do hladké kaše, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a krátce ještě povaříme.
6. Servírujeme s kysanou smetanou, orestovanými slunečnicovými semínky a zelenou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat