pondělí 24. března 2014

Slunečný pozdrav z Itálie

Po slunečných dnech přišlo včera deštivé a pošmourné počasí. Sluníčko nikde, a tak jsem se rozhodla, že si ho přičaruji. Aspoň na talíři! Tak jsem zamířila do Itálie! Konečně, kam jinam!
V kuchyni ve sříni mám už delší dobu balení v Itálii pěstované rýže arborio, která je určena k přípravě rizota. Ovšem toho italského, sympaticky krémového, které s tím, co známe z našich školních jídelen, nemá mnoho společného. Rýže je pojmenována podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se pěstuje. Patří ke krátkozrnné odrůdě asijské rýže seté japonského typu, má velký obsah škrobu, díky kterému nasákne hodně chuti a zrna k sobě dobře lepí, přitom však zůstanou nerozvařená. Prostě paráda.
Rozhodla jsem se pro jednoduchou klasiku - tedy milánské šafránové rizoto (risotto alla Milanese), které jsem vylepšila suprovou jarní bylinkou - divokým medvědím česnekem, který jsme ještě za sluníčka objevili u rybníka nedaleko Tovačova. A byla jsem opravdu překvapená, jak vynikající toto jednoduché jídlo vlastně je. Rýže skutečně natáhne všechny chutě (nejvíc ji provonělo překvapivě příjemně bílé víno), šafrán pokrm zase sluníčkově rozzáří. A medvědí česnek? To je také takový nenápadný zázrak! Ten jídlu zase dodá vitamín C.
Správné italské rizoto by se nemělo připravovat nikdy do zásoby. Ono to ani jinak nejde. Prostě ho uvaříte a sníte. Věřte, že se po něm jen zapráší...
P. S. Medvědímu česneku a receptům s ním se budu brzy věnovat více...

Variace na risotto alla Milanese, které se potkalo s medvědím česnekem
Ingredience (2 porce): 150 g rýže, špetka šafránu, 50-100 ml suchého bílého vína, cca 450 ml dobrého vývaru, 50 g cibule (červené), 30 g čerstvého másla, 20-40 g parmazánu, sůl, pepř, medvědí česnek (asi 20 lístků).
1. V hlubší pánvi rozpusťte máslo, na kterém 5 minut pomalu restujte cibuli pokrájenou najemno.
2. Pak přidejte nepropranou rýži, kterou krátce restujte. Pozor, musí se lesknout, ale nesmí zhnědnout.
3. Poté vlijte do základu bílé víno a nechte ho vyvařit, přičemž kontrolně směs míchejteaby se nám rýře nepřichytila ke dnu pánve.
4. Následně postupně a po troškách podlévejte předem připraveným kvalitním zeleninovým (ještě lépe kuřecím) vývarem, ve kterém jsme vyluhovali trochu šafránu, a za stálého míchání vařte rýži na mírném ohni 18 až 20 minut tak, aby zůstala tzv. "na skus". Vývar přidávejte postupně,rýže si sama řekne, kdy má dost, protože jakmile bude dostatečně "napitá", odmítne už další tekutinu absorbovat.
5. Stáhněte plamen a vmíchejte kousek másla, strouhaný parmazán a najemno pokrájené lístky zeleného mědvědího česneku. Dosolte a opepřete a vše důkladně promíchejte, přikryjte poklicí a nechte chvíli odpočívat.
6. Servírujeme v hlubokém talíři ozdobené celými zelenými česnekovými listy a troškou strouhaného parmazánu.



Žádné komentáře:

Okomentovat