úterý 15. ledna 2013

Knedle, co zmizí hnedle


Když vám doma zbyde spousta natvrdlých rohlíků, dá se s nimi realizovat několik základních a zásadních kulinářských akcí. Buď je necháte ztvrdnout definitivně a proměníte je ve strouhanku nebo si vyrobíte minitoustíky ke skvělé cibulačce... Ti odvážnější se pak mohou pustit třeba do experimentu jménem nádivka a naplnit jí prázdné bříško v budoucnu upečeného kuřátka! A Ti, co rádi porušují zásadní novoroční předsevzetí o tom, že budou držet přísné diety a shazovat kila, tak určitě zvládnou špekové knedlíky! Špekové teda zní poněkud drasticky, ale tuhle ingredienci (slaninu, bůček atp.) lze zcela libovolně nahradit třeba moravským uzeným nebo libovou šunkou... Knedlíky, v nichž pak uzeninu úplně vynecháte, se většinou nazývají bavorské, ale já mám raději tu naši chutnější variantu :-) K ní už totiž stačí jako příloha jen třeba dušené zelí nebo špenát a skvělý oběd je na stole!

Špěkové knedlíky s dušeným smetanovým špenátem
Ingredience: 4 starší rohlíky (+ použila jsem i jednu menší celozrnou housku), 3 vejce, 250 g anglické slaniny (lze nahradit šunkou nebo moravským uzeným), 300 g hrubé mouky, asi 3 dl mléka, sůl, pepř, půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, hrst čerstvé petrřelky (když není dostupná, lze nahradit i jinými bylinkami - já protentokrát zkusila nakombinovat pažitku a hrst listů řapíkatého celeru, vše jemně nasekané).
1. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky (lze přes noc ponechat v míse).
2. Slaninu nakrájejte na kostičky a osmažte je na hluboké pánvi. Pokud zvolíte šunku nebo moravské uzené, orestujte uzeninu (pokrájenou na kostičky) na dvou lžících oleje. Když je "maso" křupavé, přidejte  pokrájené housky a pomalu je opékejte do jemného zhnědnutí. Dejte pozor, ať se nic nepřipálí, doporučuji průběžne míchat :-)
3. Když je hotovo, nechte vychladnoud a přesypte vše do příslušně velké mísy. V jiné nádobě důkladně promíchejte vejce s mlékem, přidejte sůl a pepř (není potřeba příliš solit, protože uzenina i housky již dost slané jsou), nalijte na osmaženou housku s masem a důkladně pomocí vařečky zapracujte.
4. Přisypte pomletý muškátový oříšek a zelené bylinky a opět důkladně promíchejte. Postupně přidávejte hrubou mouku, tak aby se vše důkladně propojilo a z těsta se stala kompaktní hmota, ze které bude možné tvarovat knedlíky.
5. Někdo nechává těsto odležet zhruba půl hodiny, aby se vše důkladně prolnulo, ale spěcháte-li, lze tuto fázi vynechat. Tvarujte tady kulaté knedlíky, které se tak akorát vejdou do dlaně, a rovnou je vkládejte do vroucí osolené vody. Zhruba po 15 minutách vaření špekové knedlíky vyplavou  samy na povrch, což znamená, že jsou hotové :-) Vyjměte je, propíchejte špejlí, aby unikla pára, a můžete podávat. 

Smetanový špenát
Ingredience: 300 g mraženého špenátu (drcený, ne protlak), smetana, cibule, česnek, 2 lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř.
1. Špenát vložte do kastrolu, zalijte několika lžícemi vody a poduste pod pokličkou 5-10 minut, až se voda zredukuje.
2. V hrnci nechte na másle zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mouku, restujte 3 minuty, zalijte smetanou a povařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
3. Přidejte špenát a prohřejte, případně dochuťte.

Žádné komentáře:

Okomentovat