sobota 18. srpna 2018

Zdravá a jednoduchá makovo-jablková bábovka

Jestli něco v životě dokážu pravidelně ignorovat, tak jsou to snídaně. Do hipsterskych kaváren nechodím, snídani za 129 Kč - to si prostě za svůj plat VŠ pedagoga nemohu dovolit a popravdě - tuhle pózu "být in" si ráda odpustím... Doma pak ráno většinou dost bojuju s tím dostat do sebe něco jiného než kafe... Takový ten pocit, když do čehokoli kousnete a hned cítíte, jak se to do vás jednoduše nevejde... Občas o víkendu ale zabojuju sama se sebou a navařím (většinou nějaké dobré variace z čerstvých domácích vajec) nebo napeču... Péct se mi chce většinou ale jen tehdy, mám-li po ruce vhodné ingredience. Přestala jsem péct podle receptů, nemusím tedy nakupovat dle seznamů a pak vše složitě vážit, ale nechávám to na své intuici... Tak vlastně vznikla i tahle zdravá makovo-jablečná bábovka... Na mák jsem měla chutě už dlouho (z legrace říkám, že jeumocnilo zhlédnutí dokumentu o Woodstocku), letní jabka jsem pak posbírala na parkovišti u nás před domem... Jen na vysvětlenou: na parkovišti nám nerostou jabloně, ale parkují tu zvláštní mladí lidé, kteří - když si z kufru auta vytahují (zjevně) výslužku od rodičů a vypadne jim přitom jen tak na zem třebas něco přes tucet jablek a několik rajčat - tak mají velký problém ohnout se a sebrat to... No, původně mi hlavně vadilo, že ta jabka rozjezdí ostatní auta, což se v případě jednoho kusu i stalo... Lidi jsou divní a zvláštní, ale já mám díky jejich hlouposti super snídani...

Makovo-jablková bábovka
Ingredience: šálek celozrnné jemně mleté pšeničné mouky, šálek hnědého cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 jogurt bílý, 200 g strouhaných jablek, 200 g mletého máku, šálek oleje, 1 kypřicí prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání bábovkové formy
1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky umícháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
3. Do žloutkové pěny vmixujeme olej a jogurt, potom nastrouhaná jablka a mák, poté mouku s kypřícím práškem. Nakonec zapracujeme vyšlehané bílky.
4. Hmotu vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme zhruba 45 minut.
5. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

1 komentář: